News

Tetyana Ivanovych participated in the constituent meeting of the working group to discuss the provisions of the draft Labor Code of Ukraine

05 February 2020

4 лютого 2020 року відбулось установче засідання робочої групи з обговорення положень проєктів Трудового кодексу України (реєстр. № 2410), Кодексу України про працю (реєстр. № 2410–1), Закону України про працю (реєстр № 2708), Закону України про працю (реєстр. № 2708–1) та Закону України про працю (реєстр. № 2708–2).

Окрім членів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у засіданні взяли участь представники профспілок, представники сторони роботодавців, громадських організацій, науки та провідні фахівці у сфері трудового права.

Варто звернути увагу, що наразі жоден із вищезазначених законопроєктів не був взятий за основу. Найбільш вірогідно, що за основу буде взятий запропонований Урядом проєкт Закону України про працю (реєстр № 2708).

Законопроєкт № 2708 категорично не сприймається представниками профспілок та викликає запитання в представників роботодавців. Так, на думку представників профспілок, проєкт Закону України про працю значно звужує права працівників та профспілок і фактично нівелює їхню роль у суспільстві. Варто зазначити, що текст законопроєкту № 2708 дійсно попередньо не обговорювали з профспілками. Зі свого боку, сторона роботодавців висловила занепокоєння щодо застосування проєкту закону № 2708 на практиці, оскільки, на їхню думку, представники малого та середнього бізнесу під час укладення трудових договорів із працівниками можуть не завжди дотримуватися балансу інтересів працівника та роботодавця. Також окремі представники роботодавців звернули увагу на те, що запропонований Кабінетом Міністрів України підхід до врегулювання трудових відносин більш притаманний для англосаксонської системи права.

Учасники обговорення були єдині в тому, що зміни в трудовому законодавстві дійсно необхідні. Здебільшого учасники засідання наголошували на необхідності застосування комплексного підходу та внесення змін шляхом кодифікації, а не шляхом прийняття закону. Так, у разі прийняття проєкту Закону України про працю № 2708, з дня набрання ним чинності, окрім Кодексу законів про працю України втратить чинність низка законів, наприклад, Закон України «Про відпустки», Закон України «Про оплату праці». Натомість Законопроєкт № 2708 є одним з елементів, який за повнотою регулювання відносин не може замінити кодекс.

Законопроєкт № 2708 також потребує експертної оцінки з боку Міжнародної організації праці. На думку деяких учасників обговорення, наразі окремі положення проєкту Закону України про працю № 2708 не відповідають низці конвенцій МОП, які є частиною нашого законодавства. Тому, у разі прийняття Законопроєкту № 2708 в запропонованій редакції, суди можуть застосовувати статтю 9 Конституції України та керуватися нормою конвенції, а не цього закону. Також важливо, щоби нове законодавство не тільки не протирічило конвенціям, які вже ратифіковані Україною, а й тим, які потенційно будуть ратифіковані в майбутньому.

Окрім того, учасники робочої групи звертали увагу на те, що Законопроєкт № 2708 порушує баланс інтересів роботодавця та працівника, не охоплює низку питань таких, як вирішення колективних трудових спорів, укладення колективних договорів, та в загальному потребує доопрацювання. Водночас, на обговорення нового нормативно-правового акта, покликаного замінити чинний Кодекс законів про працю України, виділено всього 3 тематичних засідання робочої групи.

 

Related news
ADER HABER – КАР’ЄРНИЙ ПАРТНЕР НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМ. ТАРАСА ШЕВЧЕНКА
ADER HABER – LEGAL ADVISOR TO SIGMUND FREUD UNIVERSITY UKRAINE
ON MULTIPLE CITIZENSHIP (DRAFT LAW №10425)